130km.ro

Bine ai venit. Pe acest site gasesti informatii la zi despre proiectele de autostrazi din Romania.


Exclusiv: Review autostrazi Trimestrul I 2014

30 martie 2014. Acesta este un articol original 130km.ro

Trimestrul I al lui 2014 nu a adus noutati majore in domeniul autostrazilor in Romania; nu au avut loc deschideri noi de autostrazi in acesta perioada. In cele ce urmeaza facem o recapitulare a principalelor stiri din ultimele trei luni, pentru fiecare proiect de autostrada

I. AUTOSTRADA A1 (Bucuresti - Nadlac)

Pitesti - Sibiu: Dezbaterile au fost intense pentru acest segment de autostrada. Anuntat initial ca nefiind o prioritate pentru Guvern, segmentul a reintrat in carti in urma nemultumirii companiilor si publicului referitoare la amanarea acestuia. Conform ultimelor stiri disponibile, lucrarile ar trebui sa inceapa in 2015 cu termen de finalizare "in 2020 sau mai devrme".

Orastie - Sibiu: Dupa deschiderea a trei loturi din acest tronson la sfarsitul lui 2013, anul 2014 a adus o veste proasta pentru ultimul lot ramas in lucru: contractul cu constructorul va fi reziliat datorita neintelegerilor cu privire la solutiile tehnice aplicabile in urma alunecarilor de teren; urmeaza alegerea unui nou constructor, ceea ce amana deschiderea lotului pana in 2015.

Deva - Lugoj: Nu au aparut noutati majore pentru acest tronson. Intre timp, au aparut discutii despre traseul loturilor 2-4 aflate in lucru, care in prezent ocolesc municipiile Deva si Hunedoara, spre nemultumirea autoritatilor locale. Termenul de deschidere ramane 2015.

Lugoj - Timisoara: Au inceput lucrarile la lotul 2 al acestui tronson; vestea buna este ca termenul de deschidere a fost mutat din 2015 in 2014. Autoritatile incearca sa gaseasca o solutie pentru ca o portiune din lotul 2 al tronsonului Lugoj - Timisoara sa fie realizata cu prioritate, astfel incat sa se poata deschide circulatiei si ultimii 10 kilometri ai lotului 1 Deva - Lugoj, finalizati dar care in prezent nu beneficiaza de o cale de acces.

Arad - Nadlac: Lucrarile la lotul 1 au fost reluate in urma desemnarii unui nou constructor anul trecut, insa pentru lotul 2 nu a fost desemnat un executant nou dupa rezilierea contractului cu Alpine. Termenul de deschidere ramane sfarsitul anului 2014.

II. AUTOSTRADA A3 (Bucuresti - Bors)

Bucuresti - Ploiesti: Daca initial ne-am bucurat de o veste buna cu privire la diferenta de 6,5 km ramasa in lucru din acest tronson, respectiv mutarea termenului de deschidere din 2014-2015 in 2014, in luna martie a fost anuntata posibilitatea rezilierii contractului pentru aceasta diferenta.

Ploiesti - Brasov: Comarnic-Brasov, cel mai asteptat segment de autostrada din Romania se mai amana putin, dupa ce data semnarii contractului cu consortiul ales a fost decalata din aprilie in "mai, iunie"; intarzierea a fost pusa pe seama finalizarii (cu succes) a negocierilor cu institutiile finantatoare. Termenul de deschidere a fost mutat din 2016 (conform declaratiilor initiale) in 2017. Pentru Ploiesti - Comarnic se are in vedere extinderea drumului national la standard de autostrada.

Brasov - Targu Mures: Nu au aparut noutati.

Targu Mures - Gilau: O veste buna pentru acest tronson - reluarea lucrarilor pe segmentul Ogra - Campia Turzii. Termenul anuntat de deschidere a circulatiei: 2015.

Gilau - Bors: A fost anuntata, in sfarsit, inceperea lucrarilor pe segmentul de 8,7 km intre Cluj Vest si Nadaselu. Termenul de deschidere ramane 2015.

III. AUTOSTRADA A10 (Sebes - Turda)

Nu au aparut foarte multe informatii noi despre aceasta autostrada. Contestatiile formulate impotriva atriburii castigatorilor sunt inca in curs, in diverse stadii. Termenul de deschidere ramane 2015 pentru toate cele 4 loturi.

III. ALTE PROIECTE

Targu Mures - Iasi: Conform ultimelor stiri anuntate, aceasta autostrada pare sa fi iesit din carti pentru viitorul previzibil.

Craiova - Pitesti: Conform ultimelor stiri anuntate, firma care va executa aceasta autostrada va fi stabilitata in luna iulie.

Sibiu - Brasov: A fost reiterata importanta acestui proiect in cadrul strategiei nationale de autostrazi, dar nu s-au realizat pasi concreti legati de aceasta.

Alte propuneri: In trimestrul I din 2014 s-au discutat si alte propuneri de autostrazi, pe traseele Braila - Buzau si Brasov - Bacau

130km.ro

(C) 130km.ro / Inapoi la lista de stiri si articole